Plan ingrijire Parkinson, cu cea mai mare grija pentru seniori

Boala Parkinson este o tulburare degenerativa care se instaleaza in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor, manifestandu-se prin tremur, instabilitate fizica si alte gesturi incontrolabile. De obicei, primele simptome apar in jurul varstei de 60 de ani, insa exista cazuri cand manifestarile pot debuta si in jurul varstei de 40-50 de ani. Chiar daca, la inceput, maladia poate fi confundata cu semnele clasice de imbatranire, in momentul in care simptomele se inmultesc si diagnosticul devine clar, este nevoie de un plan de ingrijire Parkinson dedicat si personalizat.

Ce inseamna boala Parkinson?

La nivel mondial, boala Parkinson afecteaza 1% dintre persoanele cu varsta de peste 65 de ani, incidenta fiind de 1,5 ori mai mare la barbati decat la femei. Simptomele motorii, pe langa cele deja enumerate, mai includ lentoare, mers sovaitor si scaderea numarului de miscari controlate, iar cele non-motorii cuprind tulburari de somn si urinare, dificultati la inghitire, transpiratie si saliva in exces. Aceasta maladie se manifesta in cinci stadii, de la instalarea unilaterala (pe o singura parte a corpului) si pana la nevoia unui scaun cu rotile si a unui sprijin permanent.

Daca o ruda sau o persoana apropiata dumneavoastra a fost diagnosticata cu aceasta tulburare, nu ezitati sa luati legatura cu noi, pentru a elabora un plan de ingrijire Parkinson si a ingriji respectivul senior cu tot respectul si profesionalismul de care dam dovada. Desi nu exista un tratament curativ pentru aceasta maladie, simptomele sale pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor adaptate stadiului de dezvoltare, dar si prin modificarea stilului de viata. Depresia si anxietatea asociate bolii pot fi combatute prin diverse activitati potrivite seniorilor.

Iata, in continuare, cum arata un plan de ingrijire Parkinson, precum cel pe care il vom aplica in caminul nostru de batrani seniorului din familia dumneavoastra:

  1. Colectarea datelor relevante: date personale, situatia familiala/sociala, conditii de viata, istoricul bolii, simptome subiective (observate - postura, tremur, mobilitate etc.) si obiective (masurate - puls, temperatura, respiratie, grupa sangvina, inaltime, greutate etc.);
  2. Identificarea nevoilor fundamentale: imbunatatirea respiratiei/circulatiei, nevoia de alimentatie/eliminare/miscare/somn, nevoia de a se imbraca/dezbraca, de a avea o temperatura constanta a corpului, de a comunica/actiona/a se recrea conform propriilor convingeri si valori;
  3. Obiectivele pacientului: sa isi amelioreze mobilitatea fizica, sa isi controleze majoritatea miscarilor, sa isi pastreze capacitatile de vorbire si autonomia in ingrijire, sa evite instalarea depresiei;
  4. Interventia de specialitate in caminul de batrani: medicii si asistentele care se ocupa de aplicarea planului de ingrijire Parkinson alaturi de senior ii vor contura acestuia unui program zilnic de exercitii (fizice, extensie/flexie, posturale, de relaxare generala, de vorbire etc.), il vor sustine atat la propriu, cat si la figurat si ii vor usura parcursul prin toate modalitatile posibile (haine fara nasturi, incaltaminte fara sireturi, mancare portionata corespunzator, mentinerea posturii corecte, somn pe un pat dur, progres treptat, discutii cu membrii familiei etc.).

In concluzie, un plan de ingrijire Parkinson trebuie sa se finalizeze sau sa isi dovedeasca eficienta prin imbunatatirea mobilitatii, alimentatia echilibrata si cooperarea dintre senior si societate (atat in cadrul caminului de batrani, cat si in exterior).