Plan ingrijire Alzheimer, in caminul de batrani din Bucuresti
Boala Alzheimer reprezinta o maladie degenerativa progresiva a creierului, manifestata prin pierderea functiilor de cunoastere, capacitatilor intelectuale si valorii sociale, asociate cu manifestari comportamentale nepotrivite. Aceasta tulburare reprezinta cea mai comuna forma de declin mintal la persoanele in varsta, incidenta sa fiind in crestere odata cu longevitatea din ce in ce mai mare a populatiei. Simptomele cognitive includ tulburari de memorie, vorbire si capacitate organizatorica, dar si incapacitatea de a efectua sarcini simple, de a recunoaste persoane apropiate si obiecte uzuale, de a gandi abstract etc.
Ce inseamna boala Alzheimer?
Pe de alta parte, simptomele non-cognitive cuprind agitatia si agresivitatea fizica si verbala, tulburari psihotice, ale dispozitiei afective si comportamentului alimentar, dezinhibare sexuala si incontinenta urinara si de tranzit. Daca in familia sau printre apropatii dumneavoastra exista un senior care a fost diagnosticat cu aceasta maladie, este absolut obligatoriu sa fie inceput un plan de ingrijire Alzheimer, inainte de a fi prea tarziu. Faza initiala se caracterizeaza prin dezorientare, cea intermediara - printr-un declin accelerat, iar cea finala - prin pierderea aproape totala a functiilor afectate.
Iata, mai jos, care este planul de ingrijire pentru Alzheimer de care seniorul din familia sau dintre apropiatii dumneavoastra va beneficia, odata cu internarea in azilul nostru de batrani din Bucuresti si Ilfov:
- Colectarea informatiilor relevante: date personale, situatia familiala/sociala, conditii de viata, anamneza, identificarea simptomelor cognitive si non-cognitive (descrise anterior);
- Identificarea nevoilor de baza: nevoia de a manca si a bea, a elimina, a dormi/a se odihni, a se misca/a avea o postura adecvata, nevoia de comunicare, nevoia de a actiona conform propriilor credinte, nevoia de evitare a pericolelor;
- Stabilirea unui tratament adecvat: planul de ingrijire Alzheimer presupune adaptarea tratamentului la stadiul bolii, nu pentru a o vindeca, intrucat acest lucru nu este posibil momentan, ci pentru ameliorarea simptomelor si cresterea calitatii vietii pacientilor. Astfel, exista un tratament simptomatic (pentru imbunatatirea starii afective, diminuarea anxietatii, agresivitatii si agitatiei) si un tratament medicamentos (insa nu neuroleptice, benzodiazepine si alte substante cu actiune puternica, ci inhibatoare la adresa unor neurotransmitatori);
- Interventia personalului medical: angajatii azilului de batrani, de la medici si asistente pana la ingrijitoare, bucatarese, personal auxiliar etc. se vor ocupa pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale pacientilor diagnosticati cu aceasta forma de dementa. Planul de ingrijire pentru Alzheimer include monitorizarea permanenta, asigurarea unui grad de independenta cat mai mare posibil, organizarea de activitati (intelectuale si fizice), asigurarea nevoii de comunicare, adaptarea/personalizarea in functie de preferintele/nevoile pacientului etc.
In cadrul unitatilor noastre, seniorii vor fi ajutati in planul de ingrijire Alzheimer atat prin asistenta medicala permanenta, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cat si prin consiliere (medic de familie, psihiatru, asistent social, duhovnic), acomodare (cazare in camere moderne, echipate cu tot mobilierul necesar si cu TV), asigurarea a trei mese proaspete pe zi, dar si diverse alte servicii (spalatorie, uscatorie, calcatorie) si activitati (organizarea aniversarilor si sarbatorilor religioase si legale, jocuri de societate etc.). Deviza noastra este "Intotdeauna se mai poate face ceva" si vom actiona intocmai acesteia, cu cea mai mare grija fata de seniori!