Ingrijiri paliative 24/7 intr-un azil de batrani cu sediu modern

In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, termenul "paliativ" este definit drept "(medicament) care amelioreaza sau inlatura simptomele unei boli pentru un timp scurt, care are un efect aparent, fara sa suprime cauza bolii". Prin urmare, ingrijirile paliative se refera la asistenta medicala si nu numai oferita unui pacient care a fost diagnosticat cu o boala incurabila. Desi afectiunea de care acesta sufera nu poate fi vindecata, prin acest tip de ingrijire durerile vor deveni mult mai suportabile, iar calitatea vietii pacientilor va creste simtitor.

In cadrul acestui camin de batrani, oferim ingrijiri paliative atat seniorilor care sufera de o boala incurabila, precum cancer sau Alzheimer, cat si familiei acestora, de catre o echipa multidisciplinara, pentru oricat timp este necesar. Scopul este acela de a tine sub control simptomele afectiunilor, fara a cauza orice fel de prejudiciu pacientilor. Acestia sau insotitorii au dreptul sa ia decizii in deplina cunostinta de cauza cu privire la boala si tratamentul lor, putand oricand sa renunte la acesta sau la alimentatia ori hidratarea artificiala.

Ce inseamna ingrijiri paliative?

Personalul medical din cadrul acestui azil de batrani care ofera ingrijiri paliative are obligatia de a sfatui seniorii cu privire la optiunile de tratament, la posibilitatea renuntarii la un anumit tratament sau interventie considerata inutila si sa ii sprijine permanent, oferindu-le intreaga consiliere si comunicare de care acestia au nevoie. Practic, putem spune ca ingrijirea paliativa inseamna inlocuirea resemnarii si atitudinii de tipul "nu mai este nimic de facut" cu asumarea si schimbarea comportamentului, pentru a reflecta convingeri precum "de acum ne vom concentra pe ceea ce putem controla".

La acest capitol, intra ameliorarea durerilor, eliminarea dispneei (dificultate in respiratie), depresiei, greturilor, varsaturilor, delirului etc. Totodata, aceasta disciplina pana nu demult ignorata sau tratata cu superficialitate in Romania include totalitatea tratamentelor medicale si chirurgicale, ingrijirilor, sustinerii psihologice si spirituale pentru alinarea suferintelor somatice si psihice ale bolnavilor. Practic, aceasta ramura a medicinei moderne pune accent pe pacienti, nu pe boala, si nu ii stigmatizeaza sau condamna pe acestia pentru afectiunea lor.

Desi anumiti medici sunt de parere ca ingrijirea paliativa se realizeaza cel mai bine la domiciliul pacientului, noi consideram ca aceasta este mult mai potrivita in cadrul caminului de batrani. In primul rand, aici seniorii beneficiaza de atentie, grija si monitorizare 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Astfel, orice problema sau cerinta pe care acestia ar avea-o se va rezolva in cel mai scurt timp, iar orice potential incident sau situatie mai grava este preintampinata. Indiferent de situatie, insa, suferinzii de boli incurabile sau in stadiu terminal au dreptul la decenta, afectiune, umanism si mai ales respect.

Servicii incluse in pachetul de ingrijire paliativa: asistenta + ingrijire zilnica (medic, asistente, infirmiere); consiliere (medic de familie, psihiatru, asistent social, duhovnic); 3 mese proaspete pe zi (bucatarie moderna); posibilitati de odihna si recreere (camere echipate modern, diverse activitati - jocuri de societate, plimbari, excursii periodice, ore de desen/lucru manual, program de seara, petreceri etc.).

0761944944